Wat is een Trojaans paard?

Deze term is overgenomen uit het verhaal van het houten paard waarmee de verdedigers van Troje om de tuin werden geleid en vijandige soldaten hun stad binnenlieten. Een Trojaans paard is een programma dat malware in een ogenschijnlijk normaal bestand verstopt.

Image

Wat is een Trojaans paard? Deze term is overgenomen uit het verhaal van het houten paard waarmee de verdedigers van Troje om de tuin werden geleid en vijandige soldaten hun stad binnenlieten. Een Trojaans paard is een programma dat malware in een ogenschijnlijk normaal bestand verstopt. Er zijn vele verschillende Trojaanse virussen in het internetlandschap die allerlei taken kunnen uitvoeren. De meeste Trojaanse paarden worden gebruikt om de computer van een gebruiker over te nemen, gegevens te stelen en meer malware op de computer van een slachtoffer te zetten.

What is trojan

Dit zijn enkele van de meest voorkomende Trojaanse paarden (ook wel Trojans genoemd):

  • Backdoor Trojan - deze variant van het Trojaanse paard kan een 'achterdeur' maken op de computer van een gebruiker. Hierdoor krijgt de aanvaller toegang tot de computer. De aanvaller kan de computer vervolgens bedienen, gestolen gegevens uploaden en zelfs meer malware op de computer downloaden.
  • Downloader Trojan - het belangrijkste doel van deze variant is het downloaden van verdere content op de geïnfecteerde computer, zoals meer malware.
  • Infostealer Trojan - het belangrijkste doel van deze variant is het stelen van gegevens op de geïnfecteerde computer.
  • Remote Access Trojan - deze variant heeft tot doel de aanvaller de volledige controle over de computer te geven.
  • Distributed Denial of Service (DDoS) Attack Trojan - deze variant voert DDoS-aanvallen uit waarmee wordt geprobeerd een netwerk onderuit te halen door het te overspoelen met verkeer.

Apps met Trojaanse paarden

Trojaanse paarden vormen niet alleen een probleem voor laptops en desktopcomputers. Ook je mobiele apparaten lopen gevaar. Over het algemeen zit een Trojaans paard vast aan een ogenschijnlijk legitiem programma. Het is echter een nepversie van de app die vol zit met malware. Cybercriminelen plaatsen deze programma's meestal op onofficiële en illegale app-marktplaatsen vanwaar nietsvermoedende gebruikers ze downloaden. Naast de bovengenoemde bedreigingen kunnen deze apps ook gegevens van je apparaat stelen en inkomsten genereren door premium sms'jes te verzenden.

Bescherming handhaven:

  • Computerbeveiliging moet beginnen met een internetbeveiligingspakket. Voer periodieke diagnostische scans uit met je software. Je kunt dit zo instellen dat het programma de scans automatisch op gezette tijden uitvoert.
  • Werk de software van je besturingssysteem bij zodra updates bij het softwarebedrijf beschikbaar zijn. Deze groepen misbruiken vaak beveiligingsgaten in verouderde softwareprogramma's. Naast updates van het besturingssysteem moet je ook controleren op updates van andere software op je computer.
  • Bezoek geen onveilige websites. De meeste internetbeveiligingsprogramma's bevatten een functie waarmee de veiligheid van websites die je wilt bezoeken, wordt aangegeven.
  • Download geen bijlagen en klik niet op links in onbekende e-mails.
  • Bescherm accounts met ingewikkelde, unieke wachtwoorden.
  • En beveilig je persoonlijke gegevens altijd met firewalls.
Contents

    Wil je meer?

    Volg ons voor tips, updates en al het laatste nieuws.