11 manieren om jezelf tegen cybercriminaliteit te beschermen
Weet jij hoe je jezelf tegen cybercriminaliteit kunt beschermen? Hier zijn 11 tips.
Cybercriminaliteit is een continue bedreiging.
Misschien denk je dat de enige zorgwekkende cybercriminaliteit de diefstal van je financiële gegevens door hackers is. Maar zo eenvoudig is het niet. Het gaat om zoveel meer dan alleen financiële gegevens. Cybercriminaliteit ontwikkelt zich voortdurend. Elk jaar brengt nieuwe bedreigingen.
Wanneer je over de vele cybermisdaden hoort en leest, ben je misschien geneigd internet de rug toe te keren. Dat gaat waarschijnlijk te ver.
In plaats daarvan is het een goed idee te leren hoe je cybercriminaliteit herkent. Dit is een eerste stap in de bescherming van jezelf en je gegevens. Daarnaast is het belangrijk enkele basismaatregelen te nemen en te weten met wie je contact moet opnemen wanneer je ziet dat anderen betrokken zijn bij criminele activiteiten online.
Het is verstandig te kijken hoe je cybercriminaliteit kunt voorkomen, maar weet je wat het is? Dat kun je niet. Wat je wel kunt doen, is voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf hiertegen te beschermen.
Wat is cybercriminaliteit?
Cybercriminaliteit is elke vorm van criminaliteit die online of voornamelijk online plaatsvindt. Cybercriminelen plegen vaak misdaden door computernetwerken of apparaten aan te vallen. Cybercriminaliteit kan variëren van beveiligingslekken tot identiteitsdiefstal.
Andere cybermisdaden zijn zaken als 'wraakporno', cyberstalking, intimidatie, pesten en seksuele uitbuiting van kinderen.
Terroristen werken samen op internet en verplaatsen terroristische activiteiten en misdaden naar cyberspace.
Hoe je jezelf tegen cybercriminaliteit kunt beschermen
Iedereen die internet gebruikt, moet enkele basismaatregelen treffen. Hier zijn 11 tips om jezelf te beschermen tegen de vele vormen van cybercriminaliteit.
1. Gebruik een complete oplossing voor internetbeveiliging
Norton Security biedt bijvoorbeeld realtime bescherming tegen bestaande en opkomende malware, waaronder ransomware en virussen, en helpt je jouw persoonlijke en financiële gegevens online te beschermen.
2. Gebruik sterke wachtwoorden
Herhaal je wachtwoorden niet op verschillende sites en wijzig je wachtwoorden regelmatig. Maak ze ingewikkeld. Dit betekent dat je combinaties van ten minste 10 letters, cijfers en symbolen moet gebruiken. Een toepassing voor wachtwoordbeheer kan je helpen je wachtwoorden achter slot en grendel te houden.
3. Zorg dat je software up-to-date is
Dit is vooral belangrijk voor je besturingssystemen en internetbeveiligingssoftware. Cybercriminelen maken vaak misbruik van bekende kwetsbaarheden of fouten in je software om toegang te krijgen tot je systeem. Wanneer je die kwetsbaarheden en fouten patcht, verklein je de kans dat je het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.
4. Beheer je instellingen voor social media
Zorg dat je persoonlijke en privégegevens achter slot en grendel zitten. Cybercriminelen die social engineering gebruiken, kunnen je persoonlijke informatie vaak aan de hand van een paar gegevens achterhalen. Hoe minder je dus openbaar deelt, hoe beter. Als je bijvoorbeeld de naam van je huisdier of de meisjesnaam van je moeder noemt, kun je de antwoorden op twee algemene beveiligingsvragen onthullen.
5. Maak je thuisnetwerk sterker
Het is een goed idee om te beginnen met een sterk versleutelingswachtwoord en een virtueel privénetwerk. Een VPN versleutelt al het verkeer dat je apparaten verlaat totdat het op de bestemming aankomt. Als cybercriminelen erin slagen je communicatielijn te hacken, onderscheppen ze alleen maar versleutelde gegevens. Het is verstandig om een VPN te gebruiken wanneer je met een openbaar wifinetwerk verbinding maakt, of het nu in een bibliotheek, café, hotel of luchthaven is.
6. Praat met je kinderen over internet
Je kunt je kinderen leren over aanvaardbaar internetgebruik en daarbij alle communicatiekanalen openlaten. Zorg dat ze weten dat ze altijd naar je toe kunnen komen als ze online worden lastiggevallen, gestalkt of gepest.
7. Blijf op de hoogte van grote schendingen van de beveiliging
Als je zaken doet met een verkoper of een account hebt op een website die is getroffen door een schending van de beveiliging, zoek dan uit welke informatie de hackers hebben bekeken en wijzig je wachtwoord onmiddellijk.
8. Neem maatregelen om jezelf tegen identiteitsdiefstal te beschermen
Identiteitsdiefstal vindt plaats wanneer iemand je persoonlijke gegevens via fraude of misleiding verkrijgt, meestal voor economisch gewin. Hoe doen ze dit? Je kunt worden misleid en je persoonlijke gegevens via internet onthullen, of een dief kan je e-mail stelen om toegang te krijgen tot accountinformatie. Daarom is het belangrijk om je persoonlijke gegevens te bewaken. Een VPN (kort voor virtueel privénetwerk) kan je ook helpen de gegevens die je online verzendt en ontvangt te beschermen, vooral wanneer je via openbare wifi op internet gaat.
9. Wees je ervan bewust dat identiteitsdiefstal overal kan gebeuren
Het is verstandig te weten hoe je je identiteit kunt beschermen, zelfs wanneer je op reis bent. Je kunt een heleboel dingen doen om te voorkomen dat criminelen je privégegevens in handen krijgen wanneer je onderweg bent. Zet je reisplannen bijvoorbeeld niet op social media en gebruik een VPN wanneer je in je hotel via het wifinetwerk op internet gaat.
10. Houd een oogje op de kinderen
Net zoals je met je kinderen over internet wilt praten, wil je ze ook beschermen tegen identiteitsdiefstal. Identiteitsdieven richten zich vaak op kinderen omdat hun burgerservicenummer en kredietgeschiedenis een schone lei betekenen. Je kunt hen beschermen tegen identiteitsdiefstal door voorzichtig te zijn in het delen van de persoonlijke gegevens van je kind. Het is ook slim om te weten waar je op moet letten om te zien of de identiteit van je kind is misbruikt.
11. Weet wat je moet doen als je slachtoffer wordt
Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van een cybermisdaad, moet je dit melden bij de lokale politie en in sommige gevallen de FBI en de Federal Trade Commission. Dit is belangrijk, zelfs als de overtreding niet zo ernstig lijkt. Jouw melding kan de autoriteiten helpen bij hun onderzoek of voorkomen dat criminelen in de toekomst misbruik maken van anderen. Als je denkt dat cybercriminelen je identiteit hebben gestolen. Dit zijn enkele stappen die je moet nemen.
- Neem contact op met de bedrijven en banken waarvan je weet dat daar fraude heeft plaatsgevonden.
- Plaats fraudewaarschuwingen en haal je kredietverslagen op.
- Meld de identiteitsdiefstal.
Hoe je kunt helpen door de 11 tips te volgen
In zekere zin is de bestrijding van cybercriminaliteit een zaak die iedereen aanbelangt. Zie het als een plicht om jouw steentje bij te dragen in de strijd tegen cybercriminaliteit.
Voor de meeste mensen betekent dit het volgen van een paar eenvoudige, logische stappen om jezelf en je gezin te beschermen. Het betekent ook dat je cybercriminaliteit op het juiste moment aan de relevante instanties moet melden.
Wanneer je dat doet, help je om cybercriminaliteit te bestrijden.
Wil je meer?
Volg ons voor tips, updates en al het laatste nieuws.