Spam, spam, weg ermee

Spam. In bepaalde opzichten is spam het elektronische equivalent van ongewenste post en telefoontjes. Spam is niet alleen een ongewenste en vervelende ergernis, maar vormt ook een groot probleem. De hoeveelheid overspoelt e-mailsystemen op internet en laat deze vastlopen. Ongeveer 80 procent van het wereldwijde e-mailverkeer bestaat uit spam.

Image

Spam. In bepaalde opzichten is spam het elektronische equivalent van ongewenste reclame en telefoontjes. Spam is niet alleen een ongewenste en vervelende ergernis, maar vormt ook een groot probleem. De hoeveelheid overspoelt e-mailsystemen op internet en laat deze vastlopen. Ongeveer 80 procent van het wereldwijde e-mailverkeer bestaat uit spam.

In bepaalde opzichten is spam nog kwalijker dan ongewenste post of telefoontjes. Hoewel sommige spam simpelweg ongewenste maar geoorloofde reclame is, is veel spam aanzienlijk kwalijker van aard. Spam loopt uiteen van frauduleuze aanbiedingen tot schadelijke code, allemaal bedoeld om je financiën of je computer schade toe te brengen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende recente spambedreigingen:

Trojaanse paarden

Deze bestanden zitten verborgen in e-mailbijlagen die, wanneer ze worden geopend, schadelijke code installeren (meestal spyware of virussen). De code is ontworpen om gegevens op je pc te stelen of te vernietigen.

Zombies

Dit type malware wordt ook in een e-mailbijlage verzonden, maar verandert je computer in een server waarmee spam naar andere pc's kan worden verzonden. Het aantal zombies neemt toe. In de Verenigde Staten komen ze op zes procent van alle pc's voor.

Phishers en vishers

Phishers verzenden e-mails die lijken op berichten van legitieme financiële instellingen of andere ondernemingen waar je mogelijk daadwerkelijk zaken mee doet. In de frauduleuze phishing-e-mail word je gevraagd om naar een nepwebsite ('spoof') te gaan om je creditcardnummer opnieuw op te geven of je wachtwoord te bevestigen. Vishers vragen je om hen op te bellen om ditzelfde te doen. Onthoud dat fatsoenlijke ondernemingen je dergelijke zaken nooit via e-mail zullen vragen.

Ouderwetse oplichting

Je hebt geen loterij in Turkije gewonnen en je bent niet door de verbannen echtgenote van een overleden president geselecteerd om 10 miljoen dollar in ontvangst te nemen in ruil voor het gebruik van je bankrekeningnummer. Voorkom teleurstellingen. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Ongepaste inhoud

Veel spamaanbiedingen hebben betrekking op seksuele hulpmiddelen of verzoeken. Jij ziet ze waarschijnlijk meteen voor wat ze zijn, maar voor kinderogen zijn ze helemaal niet geschikt.

Voor jong en oud

Over kinderen gesproken, leg hen uit wat spam is. Het gebruik van computers is voor hen zo vanzelfsprekend dat ze klakkeloos overal op klikken, ook wanneer dat niet zo verstandig is. Zorg ervoor dat ze geen e-mails van onbekenden openen. Waarschuw hen om niet zomaar bijlagen te openen, omdat ze anders spyware, virussen of ingepaste inhoud kunnen verspreiden. Vraag hen om twijfelachtige e-mails altijd aan jou te laten zien voordat ze deze openen. Als je denkt dat je kinderen kwetsbaar zijn voor inhoud die in spam kan voorkomen, vraag je dan af of ze oud of volwassen genoeg zijn om hun eigen e-mailaccount te hebben. Stel voor jongere kinderen de spammap in hun e-mailprogramma in en controleer de onderwerpregels van inkomende e-mails op het moment dat ze zich aanmelden.

Spam spam go away

De spamlijst

Zorg ervoor dat je e-mailadres niet in spamlijsten wordt opgenomen door het spaarzaam te gebruiken. Als je je e-mailadres op een forum op internet vermeldt of in een bericht aan anderen doorgeeft, probeer het dan te verbergen zodat automatische programma's van spammers het adres niet kunnen vinden. Gebruik bijvoorbeeld niet marian@norton.com, maar geef 'marian at Norton dot com' of 'marian at n0rt0n d0t c0m' op. Maak een e-mailadres dat je alleen voor online winkelen gebruikt en een ander e-mailadres voor correspondentie. Met gratis webmailprogramma's kun je gemakkelijk meerdere accounts maken om de hoeveelheid spam in je hoofdaccount te beperken.

Wat je moet doen

Tot op heden bestaat er nog geen 'e-mail me niet'-register. Je zult dan ook zelf maatregelen moeten nemen tegen spam. Gelukkig bestaan daar goede tools voor. De meeste e-mailprogramma's bevatten spamfilters waarmee spam wordt gedetecteerd en geblokkeerd. Veel internetproviders filteren spam uit zodat deze nooit je computer bereikt. Voor diepgaande bescherming tegen spam moet je echter beveiligingssoftware installeren zoals Norton Internet Security om spam te controleren, te detecteren en te blokkeren, en om virussen en spyware te verwijderen die mogelijk al op je computer voorkomen.

Als spam door deze filters glipt, kun je verdachte e-mails het beste simpelweg verwijderen.

Contents

    Wil je meer?

    Volg ons voor tips, updates en al het laatste nieuws.